bangunan acs
PAKAR AIRCOND KERETA
4.5 Rating
4.5/5

ASAL TAK SEJUK JE, TOPUP GAS..BETUL KE TU?

Perasan tak, benda ni dah macam jadi budaya dan tradisi dalam masyarakat kita ni. Aircond asal tak sejuk je, topup gas. Tak sejuk je, mesti member sound suruh pergi topup gas. “Aduh kau ni, aircond dah tak sejuk, pergilah topup gas. Itu pun tak tahu ke??” Bengang je bila member sound macam tu.

Sebenarnya boleh sound member tu balik, “Apa kau ingat semua masalah aircond jadi sebab gas bocor ke??”

acs-car-service-hq
R134a refrigerant.

KENAPA KENA ADA GAS BARU SEJUK?

Untuk pengetahuan semua, dalam sistem aircond kereta memang memerlukan gas sebagai bahan penyejuk yang akan melengkapkan seluruh proses penyejukkan.

Daripada bersifat dan berbentuk gas, compressor akan hasilkan tekanan yang tinggi supaya gas tu dapat berubah menjadi cecair. Sampai di expansion valve, tekanan sistem dipaksa turun dan cecair mula berubah menjadi gas semula. Cerita lanjut boleh baca dekat sini.

Dekat sini lah hasil sejuk tu datang. Cooling coil menyejuk dengan bantuan angin dari blower. Boleh lena tidur dalam kereta bila aircond sejuk.

servis-aircond-kereta-acs-car-service
Kalau bukan masalah kebocoran gas, kita topup gas pun tak selesai masalah.

CARA UNTUK KENAL PASTI MASALAH BOCOR GAS

Ya betul tu, salah satu punca aircond kereta kita tak sejuk adalah disebabkan masalah gas bocor. Tapi adakah betul masalah tu berlaku? Boleh baca kejap dekat sini pasal punca-punca aircond tak sejuk.

Jika masalah bocor ni jadi, apa yang kita boleh buat adalah visual checking. Pada komponen aircond yang mengalami masalah bocor ni akan kelihatan basah berminyak dan berhabuk.

acs-car-service-94
Bahagian bocor biasanya ada kesan minyak dan habuk.

BERMINYAK DAN BERHABUK

Mana datangnya minyak dan habuk ni? Minyak compressor akan keluar sekali bersama-sama gas di kawasan yang bocor tersebut.

Jangan tak tahu, minyak compressor bukan sahaja duduk berada dalam compressor, minyak ni pun ikut pusing sekali bersama-sama dengan gas. Nak tau pasal kepentingan minyak compressor, habis baca sampai bawah, sambung baca kejap pasal minyak compressor dekat sini.

Habuk tu pulak bila dah kena kawasan bocor berminyak memang akan melekat la dekat situ.

acs-car-service-99
Nampak ada kesan-kesan minyak dan habuk?
Berbeza jika tiada masalah bocor gas. Kering dan bersih.

PENYELESAIAN MASALAH KEBOCORAN GAS

Masalah kobocoran gas ni tak boleh selesai dengan topup gas. Hari ni topup gas, esok dah habis semua keluar. Kan rugi tu?

Sebelum topup gas, check dan confirmkan dulu dekat mana gas tu bocor dan keluar. Kemudian gantikan komponen yang ada masalah bocor tadi. Selesai tukar, barulah boleh topup gas. 

acs-car-service-93
Compressor banyak rosak sebab tak jaga minyak.

Minyak compressor pun turut kurang jugak sebab dah keluar sekali dekat tempat bocor tadi. Compressor aircond kereta kita ni kalau bekerja dengan minyak yang kurang, kena siap sedialah pulak masalah compressor lepas ni.

Jadi seelok-eloknya buat lah servis tukar minyak compressor sekali jalan sebelum masukkan gas. Jom baca pasal servis flushing tukar minyak compressor pulak dekat sini.

Toyota Vellfire sedang buat servis flushing tukar minyak compressor.

TONTON VIDEO KAMI

ENGINE OIL FILTER

KEPENTINGAN OIL FILTER Semua sedia maklum tentang 90% enjin kereta yang ada sekarang ni perlukan dua perkara penting yang utama untuk enjin berfungsi dengan efisyen. Dua perkara penting

Read More »

KEDAI AIRCOND KERETA JOHOR BAHRU

KEDAI AIRCOND KERETA JOHOR BAHRU tonton video cikman ni Ada satu hari ni aircond kereta buat hal pulak. Tengah outstation rosak pulak aircond.Aku dah lah dekat Johor ni.

Read More »

BILA PERLU SERVIS AIRCOND KERETA?

BILA PERLU SERVIS AIRCOND KERETA? Soalan ni ramai yang bertanya, dan ramai juga masih tak tau bila sebenarnya masa untuk kita servis aircond kereta kita ni? Jawapannya??Buat servis

Read More »

4 Cawangan ACS Car Service

4 CAWANGAN ACS CAR SERVICE Alhamdulillah 2 cawangan baru kami baru dibuka dan beroperasi sepenuhnya pada awal tahun 2020 ini. Menjadikan jumlah 4 cawangan ACS. Jutaan terima kasih

Read More »

PROSES VACUUM SISTEM AIRCOND KERETA

PROSES VACUUM SISTEM AIRCOND KERETA Proses vacuum sangat penting untuk sistem aircond kereta anda selepas kerja servis atau baikpulih dilakukan. Lakukan proses vacuum ini sebelum memasukkan gas R134a

Read More »
mannol banner desktop