bangunan acs
PAKAR AIRCOND KERETA
4.5 Rating
4.5/5

KEPENTINGAN OIL FILTER

Semua sedia maklum tentang 90% enjin kereta yang ada sekarang ni perlukan dua perkara penting yang utama untuk enjin berfungsi dengan efisyen.

Dua perkara penting ni adalah minyak enjin (Engine oil) dan penyaring minyak (Oil filter)

Minyak enjin dan oil filter ni bagaikan isi dengan kuku. Tanpa kehadiran salah satu enjin kita akan breakdown!

Barisan Product Minyak Enjin Mannol

OPERASI SEBUAH ENJIN

Ada dua aliran dalam operasi enjin, iaitu Downstream dan Upstream. Apa benda ni?

Downstream ni kita labelkan dia kepada aliran minyak enjin dari oil pump dan oil filter berakhir satu pusingan menuju balik ke oil sump.

Upstream pulak kita merujuk kepada aliran minyak yag lalu bahagian dalam enjin macam piston, crankshaft camshaft dan lain-lain komponen untuk dilincirkan sebelum minyak balik ke oil sump.

Pelbagai Jenis Oil Filter

DUA MUSUH ENJIN

Dua aliran ni, upstream dan downstream sangat berkait rapat antara minyak enjin dengan oil filter. Semasa proses tu berlaku, ada dua jenis Engine Enemy yang terhasil:

1. Friction (geseran) menyebabkan wear dan heat. Boleh rosakkan enjin bila geseran dan panas yang melampau.

2. Debris (kotoran habuk besi halus) terhasil dari combustion by product yang akan sebabkan calar terutamanya dekat cylinder block dan piston.

Binaan Oil Filter

KURANGKAN RISIKO

Musuh-musuh enjin ni kita boleh kurangkan risikonya dengan menggunakan minyak enjin dan oil filter yang betul dan berkualiti tinggi.

PERTAMA

Minyak enjin berkualiti tinggi macam Mannol Elite 5W40 ni dah terbukti cemerlang dengan lulus ujian nya dekat kilang-kilang pengeluar kereta. Boleh nampak banyak approval dari kilang-kilang dekat sticker botol minyak. Padu beb!

Minyak ni di blend bersama-sama minyak asas PAO dan additif bermutu tinggi termasuk lah SCT-Ester. 

Mempunyai upaya yang sangat power untuk kurangkan kesan wear & tear, kurangkan kesan heat jugak.

Mannol Eliter 5W40 Fully Synthetic

KEDUA

Oil filter kualiti tinggi macam SCT Oil Filter, setaraf oil filter original. Direka special untuk tapis kotoran habuk besi halus (debris) dan menghalang debris ni masuk ke dalam enjin.

mannol-section-product

PENUTUP

Mannol sentiasa buat ujian-ujian pada enjin supaya produk-produk yang dihasilkan menjadi terbaik dan padu untuk kita semua gunakan.

Dari minyak sampailah ke oil filter, memang Mannol sentiasa pastikan produk mereka cukup kaw-kaw berkualiti dan lepas tahap piawaian minyak dunia.

 

Mannol Malaysia – Prestasi Tanpa Kompromi! 

mannol banner desktop