bangunan acs
PAKAR AIRCOND KERETA
4.5 Rating
4.5/5

MINYAK COMPRESSOR AIRCOND KERETA ANDA BERISIKO MENJADI ASID!

Sistem aircond ni sangat disarankan untuk buat servis dan tukar minyak compressor setiap 30,000 km atau setahun sekali.
Sebab minyak compressor kalau terlalu lama tak tukar dia akan berasid dan kurang efisyen.


Macam minyak enjin jugak, kalau lama tak tukar, kan boleh jahanam enjin tu. Jadi, untuk elakkan minyak compressor bertukar sifat menjadi asid yang boleh merosakkan sistem aircond, perlu lakukan servis flushing untuk tukar minyak compressor. 

Proses ni boleh dibuat secara manual dengan membuka compressor dan keluarkan minyak yang ada di dalamnya atau lebih mudah lagi hanya gunakan mesin automatik flushing sistem aircond. Bacaan lanjut di sini.

acs-car-service-76
Cooling coil kotor dan mengalami masalah bocor gas.

Apa akan berlaku bila minyak dah berasid?

Boleh lihat pada gambar yang disertakan, cooling coil kereta jenis BMW E60 ni dah kotor,reput dan bocor sebab minyak compressor yang berasid dah menghakis cooling coil dari dalam. Expansion valve pun boleh lihat dah ada kesan hakisan dan berkarat. 

Ada juga masalah yang berlaku, minyak compressor bersifat asid dah menghakis polystrene cooling coil. Polystrene tersebut cair terhakis dan keluar bau yang sangat busuk dan berbahaya. Angkara minyak compressor yang tidak ditukar bertahun lama hingga menjadi asig yang menghakis. Dasyat! Baca lagi di sini.

acs-car-service-77
Nampak kesan terhakis di pipe cooling coil.

Boleh ke kalau nak tampal?

Boleh je kalau ikut fikiran kita memang akan jimat, tapi harus diingat, cooling coil tu dah terhakis dari dalam sehingga bocor dan risiko untuk bocor pada bahagian lain pun masih lagi tinggi.

Nanti bila dah siap pasang cooling coil selepas tampal, bahagian yang lain pada cooling coil tu pulak yang bocor. Terpaksa buka balik dashboard tu untuk keluarkan cooling coil. Leceh dan kos upah dah kali kedua.

servis-aircond-kereta-789

Jadi, pendek kata, untuk mudah cara dan kos, tukarkan cooling coil baru dan pastikan buat servis flushing sekali untuk tukar minyak compressor juga. 

servis-aircond-kereta-987
Masalah karat telah berlaku.

LOKASI ACS DEKAT MANA??

Apa penyelesaiannya?

Yang terbaik adalah tukar cooling coil baru dan mana-mana parts yang disyaki berisiko tinggi untuk juga harus diperiksa. Contohnya seperti gambar di atas, expansion valve yang telah berkarat harus ditukar baru untuk elakkan masalah di masa hadapan.

Tidak lupa juga untuk lakukan servis tukar minyak compressor dan penukaran filter drier untuk hasil yang lebih mantap dan padu!

TONTON VIDEO KAMI

ENGINE OIL FILTER

KEPENTINGAN OIL FILTER Semua sedia maklum tentang 90% enjin kereta yang ada sekarang ni perlukan dua perkara penting yang utama untuk enjin berfungsi dengan efisyen. Dua perkara penting

Read More »

KEDAI AIRCOND KERETA JOHOR BAHRU

KEDAI AIRCOND KERETA JOHOR BAHRU tonton video cikman ni Ada satu hari ni aircond kereta buat hal pulak. Tengah outstation rosak pulak aircond.Aku dah lah dekat Johor ni.

Read More »

BILA PERLU SERVIS AIRCOND KERETA?

BILA PERLU SERVIS AIRCOND KERETA? Soalan ni ramai yang bertanya, dan ramai juga masih tak tau bila sebenarnya masa untuk kita servis aircond kereta kita ni? Jawapannya??Buat servis

Read More »

4 Cawangan ACS Car Service

4 CAWANGAN ACS CAR SERVICE Alhamdulillah 2 cawangan baru kami baru dibuka dan beroperasi sepenuhnya pada awal tahun 2020 ini. Menjadikan jumlah 4 cawangan ACS. Jutaan terima kasih

Read More »

PROSES VACUUM SISTEM AIRCOND KERETA

PROSES VACUUM SISTEM AIRCOND KERETA Proses vacuum sangat penting untuk sistem aircond kereta anda selepas kerja servis atau baikpulih dilakukan. Lakukan proses vacuum ini sebelum memasukkan gas R134a

Read More »
mannol banner desktop